Lakossági tájékoztató a MAGYAR NEMZETI BANK-tól! Ez a teendő ha az ATM elnyeli a bankkártyát! Itt a lista – mutatjuk mi a teendő ha a saját bank, és mi a teendő ha idegen automata nyeli el a bankkártyát :

Image result for atm elnyeli a kártyát

Könnyed előfordulhat hogy a bankautomata elnyeli kártyánkat, nem minden esetben adják vissza az eredetit, de a pótlásért sem kell feltétlenül fizetnünk.

– Egy bankautomata elnyelte a kártyámat, amikor a nyugdíjamat akartam felvenni. Azonnal bejelentettem, de a bankkártyát nem adták vissza, hanem érvénytelenítették. Jogos ez az eljárás? – érdeklődött a Magyar Nemzeti Banknál (MNB-nél), a pénzügyi felügyeleti szervnél M. István Salgótarjánból.

Fülöp Zsuzsanna, az MNB felügyeleti szóvivője, a Blikk jegybankára mai összeállításunkban nemcsak a feltett kérdésre válaszol, de azt is elmondja, hogy mi lehet az oka annak, ha a bankjegykiadó automata (ATM) bevonja a kártyát, illetve mit kell tennünk ilyen esetben.

Fülöp Zsuzsanna az MNB felügyeleti szóvivője, a Blikk jegybankára
Általában az ügyfelet védi

Az esetek többségében biztonsági oka van annak, ha a bankautomata bevonja, „elnyeli” a bankkártyát.

Ez történik például akkor, ha többször helytelenül adjuk meg a PIN-kódot, vagy lejárt a kártya érvényessége. Előfordulhat az is, hogy letiltott vagy megrongálódott bankkártyával próbálunk pénzt felvenni, vagy egyszerűen nem vagyunk elég gyorsak. Az ATM-ek a feledékeny ügyfelek védelmében ugyanis egy idő után (általában 30 másodperc) visszahúzzák a kártyát, amennyiben a tulajdonos nem veszi azt el a kiadónyílásból. Ezzel igyekeznek a bankok megakadályozni, hogy a plasztik illetéktelen kézbe kerülhessen.

Nem túl gyakori, de természetesen az is megeshet, hogy technikai hiba, például a művelet idején fellépő áramszünet áll a háttérben.

Ritkán kell a pótlásért fizetni-írja a http://www.blikk.hu/
Az elnyelt bankkártyák kezelésére és visszaszolgáltatásának módjára – az általános fogyasztóvédelmi vagy polgári jogi előírásokon túl – nincs külön jogi szabályozás. Az ilyenkor szokásos banki gyakorlatok, eljárások célja alapvetően a teljes ügyfélkör, illetve a műveletet végző ügyfél védelme (ne kerüljön idegen kézbe a kártya).

A saját banki ATM-nél bevont kártyákat az ügyfelek egyes esetekben működőképesen visszakaphatják, más hitelintézeteknél viszont nem. Ha idegen ATM nyeli el a kártyát, akkor a legtöbb bank érvénytelenítve visszaküldi azt a kibocsátó banknak. Előfordulhat, hogy a kibocsátó bank engedélye alapján – megfelelő azonosítás után – a másik bank adja vissza a kártyát az ügyfélnek. A technikai hiba miatt bevont kártya pótlási költségeit a legtöbb intézmény elengedi, de a további esetleges kárigények akár bírósági úton is érvényesíthetők.

Telefonon, személyesen is jelezhető

Ha az ATM elnyelte a kártyát, érdemes a helyszínen maradva azonnal az automatán feltüntetett telefonszámot hívni, s ha van ott hozzá tartozó, nyitva tartó bankfiók, ott is jelezni a problémát. Ha idegen automatát használtunk, célszerű saját bankunkat is értesíteni, és a visszaélések elkerülése érdekében kezdeményezni a díjmentes kártyaletiltást.

Gond esetén hívjuk az ATM-en feltüntetett telefonszámot. Ha nem saját pénzintézetünk automatáját használtuk, külön értesítsük a bankunkat is!
Nem akadálya a pénzfelvételnek és a számla használatának

A kártya bevonásától és letiltásától függetlenül az ügyfél továbbra is indíthat utalást, kezdeményezhet számlái között átvezetést netbank révén vagy a bankfiókokban. Megoldást jelenthet ilyen esetekre, ha például meglévő bankkártyánk mellett a családban egy alacsonyabb költségű tartalék vagy társkártyánk is van.

Leave a comment