Hogy tehették ezt? Összetört a gyásztól a magyar színésznő… a hírekből tudta meg, hogy meghalt az édesapja.

Képtalálat a következőre: „gyasz”

Csa­ládi dráma: a hí­rek­ből ér­te­sült édes­apja ha­lá­lá­ról a ma­gyar szí­nésznő
Tel­je­sen össze­tört édes­apja ha­lál­hí­ré­től Bács Kati. A szí­nésznő már hosszú évek óta nem be­szélt a mű­vés­szel, ám most min­den múlt­béli sé­rel­met fél­re­tett, hogy méltó módon gyá­szol­hassa csa­lád­tag­ját.

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után kedden meghalt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára – tudatta a művész felesége az MTI-vel.

Bács Ferenc 1936. június 19-én született az erdélyi Nagyszebenben – Sibiu -, majd Kolozsvárott nőtt fel. Előbb a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre iratkozott be, de végül a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetet végezte el, majd 1960-ban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházhoz szerződött. Felesége Tanai Bella színésznő, 1963-ban született lányuk, Bács Kati szintén színésznő. Bár a színház megbecsült tagja volt, egyre jobban nyomasztotta Nicolae Ceausescu kommunista diktatúrája. Végül úgy döntött, hogy családjával együtt áttelepül Magyarországra. A román hatóságok 1977-ben engedélyezték, hogy feleségével, nevelt fiával és lányával áttelepülhessenek. A színész rövid idő alatt Magyarországon is nagyon népszerűvé vált.

Egy évadot töltött Miskolcon, egyet Győrben, ezt követően hívta Várkonyi Zoltán a Vígszínházba, melynek nyolc évig volt a tagja. 1987-ben szerződött a József Attila Színház társulatához, majd szabadúszó lett. 1992 és 1998 között a Nemzeti Színházban játszott, 2000 és 2003 között Sopronban lépett fel, majd ismét szabadfoglalkozású művészként folytatta pályafutását. Évekig tanított beszédművészetet a Színművészeti Főiskolán.Bács Ferenc ismertebb főszerepei között található Newton A fizikusokban, Ádám Az ember tragédiájában, Higgins professzor a My Fair Lady-ben, Tót Örkény István darabjában. Évekig járta az országot Színek és évek, majd Színek az életemből című önálló estjeivel. Több nagy sikerű magyar játék- és tévéfilmben nyújtott emlékezetes alakítást, köztük A ménesgazda, az Októberi vasárnap, a Faustus doktor boldogságos pokoljárása, A vörös grófnő, az Angyalbőrben és az Állítsátok meg Terézanyut! című alkotásokban.

Hosszabb kihagyás után 2006-ban Márai Sándort keltette életre az Emigráns – Minden másképp van című magyar-olasz koprodukcióban. Márai műveiből is gyakran olvasott fel, az író aforizmáiból, gondolataiból hangoskönyve is megjelent. A közreműködésével készült hangfelvétel Lukács evangéliumából 1989-ben az év lemeze lett. Számos filmben volt narrátor, és szinkronszínészként is sokat foglalkoztatták, többek közt hangját kölcsönözte Tigrisnek a Micimackó-rajzfilmekben, Brinkmann professzornak (Klausjürgen Wussow) A Klinika című sorozatban vagy Gandalf mágusnak (Ian McKellennek) A Gyűrűk Ura- és A Hobbit-filmekben.

Bács Ferenc művészi munkáját 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 2001-ben Érdemes Művészi címmel ismerték el. Az emigráns című film főszerepéért 2009-ben Gundel Művészeti Díjjal tüntették ki, 2011-ben kapta meg a Kiváló Művész címet. A Kossuth-díjat 2015-ben vehette át rendkívül sikeres színházi, televíziós és filmes pályafutása során kifinomult művészi eleganciával megformált alakításai, emlékezetes szinkronszerepei, valamint rendezői alkotómunkája elismeréseként.-írja a femina.hu

Leave a comment