Meghalt a Dallas egyik színészlegendája…

Képtalálat a következőre: „dallas sorozat”

Gyász: meghalt Ken Kercheval, a Dallas egyik színészlegendája

Meghalt a Dallas ikonikus szereplője, Ken Kercheval.A The Hollywood Reporter információi szerint meghalt minden idők egyik legnézettebb sorozata, a Dallas kulcsfigurája, Ken Kercheval, aki Cliff Barnest, Jockey ellenfelét alakította. A 83 éves színész halálának körülményre egyelőre nem ismertek, viszont a hírt megerősítette a legenda ügynöke is.

A Dallas amerikai televíziós filmsorozat, amely egy texasi olajmágnás család, a Ewing [ˈjuːɪŋ] família hétköznapjait követi nyomon 13 különböző hosszúságú évadon keresztül. Amerikában 1978. április 2. és 1991. május 3. között a CBS tűzte műsorra. A sorozat 2006. november 21-én jelent meg DVD-n.

Magyarországon 1990. december 31. és 1997. október 24. között a Magyar Televízió vetítette, majd később az RTL Klub sugározta, és az M1 tévécsatornák ismételték a szériát, bár a teljes sorozatot egyik tévéadó sem adta újra végig. 2008. szeptember 1-jétől a kereskedelmi Story TV csatorna ismételte az egész szappanoperát. A sorozatot Magyarországon pont akkor kezdték vetíteni, amikor Amerikában már majdnem befejeződött; ennek okaként a rendszerváltást lehet megnevezni. A sorozat kezdete óta eltelt évtized alatt viszont semmi olyan lényeges életviteli változás nem történt, ami miatt a sorozat elavulttá, netán érthetetlenné vált volna, így itthon is nagy népszerűségre tett szert.

A Dallast máig a nemzetközi televíziózás legsikeresebb állomásaként tartják számon. 357 epizódból tevődik össze, amelyek egyenként 47 perc hosszúságúak. A szappanopera ötletének gazdája David Jacobs producer, filmrendező és forgatókönyvíró. Golden Globe- és Emmy-díjas tévésorozat. A sorozat sikerére jellemző, hogy már 1979-ben útjára indult a széria spin-offja, a szintén rendkívül népszerű, hazánkban azonban mindezidáig nem sugárzott Knots Landing is, amely a középső Ewing-fiú, Gary és felesége, Val életét mutatja be többek között.

A sorozat először Bobby Ewing és Pamela Barnes házassága körül forgott, családjaik ugyanis egymás kibékíthetetlen ellenségei. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy lép elő főszereplőként Jockey Ewing, akinek dörzsölt játszmái és üzleti trükkjei kerültek a középpontba. A sorozat híres továbbá az epizódok végén függőben lévő kérdéseiről is: az 1980-as “Ki volt a tettes?” a mai napig az egyik legnézettebb televíziós sorozatepizód.[1] Technikai okokból a teljes kilencedik évad úgynevezett “álom-évad”, csak Pamela álmának szüleménye, a tizedik évad első része ott folytatódik, ahol a nyolcadik abbamaradt. -írja a wikipedia.org.

Leave a comment