Unokás nyugdíjasoknak ad kedvezményt a kormány! Minél több az unokája, annál több pénzt kap a nagymama vagy nagypapa! >>>

Több unoka után több nagyszülői gyed (gyermekgondozási díj) is igénybe vehető lesz január 1-jétől – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Related image

A gyed maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot, így egészen biztos, hogy ezt az összeget jövőre is megkapják az anyukák, sőt 2020. január 1-től már a nagymamák is megkaphatják!

A kormány ígérete szerint 2020. január 1-től jön a nagyszülői GYED!

Nagyszülői gyed abban az esetben igényelhető, ha a nagyszülő megfelel az általános gyed-igénylési alapfeltételeknek. Ehhez még járul néhány figyelembe veendő kritérium.Egy nagyszülő több gyerekének több unokájára is kérheti a nagyszülői gyedet, azaz nincs felső határ, a támogatás többszörösen igénybe vehető. Jó tudni azonban, hogy nem azonos terhességből született gyerekek esetén értendő a többszörös igénybevételi lehetőség. Tehát, ikrek esetén nem lehet többszörösen igénybe venni.

Mi a nagyszülői gyed? A nagyszülői gyed részletes leírását az 1110/2019. (III. 12.) Kormány határozata a családvédelmi akcióterv részét képező kormányzati intézkedésekről tartalmazza.

A nagyszülői gyed keretében a dolgozó szülők saját gyed-jogosultságukat átadhatják valamelyik nagyszülőnek, amennyiben ebben a szülő és a nagyszülő megegyezett és egyetért. A gyerekre a nagyszülők vigyáznak, míg a szülő tovább dolgozik.-írja a femina.hu.

Mikor jár a GYED?
A csecsemőgondozási díj (CSED)168 napos folyósítási idejének lejártát követően kaphatod a gyermekgondozási díjat (GYED-et), amely a gyermeked kétéves koráig jár, illetve ha ikreid vannak, akkor hároméves korukig jár. Az ellátás biztosítási jogviszonyhoz, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói jogviszonyához kötött.
Ki jogosult a GYED-re?
GYED-re jogosult a vér szerinti vagy örökbefogadó szülő (tehát az anya vagy az apa), ha a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, a csecsemőt jogerős döntés alapján gondozó gyám, a csecsemőt gondozó vér szerinti vagy örökbefogadó apa, ha a gyermeket szülő nő az egészségi állapota miatt kikerül abból a háztartásból, illetve ha a gyermeket szülő nő meghal, vagy az a férfi, aki a csecsemőt egyedül vette örökbefogadási szándékkal nevelésbe, és aki részére korábban csecsemőgondozási díj került megállapításra.-írja a https://www.babaszoba.hu

Leave a comment