Szörnyű hír érkezett: Elhunyt a csodálatos színésznő

Szörnyű hír érkezett: Elhunyt a csodálatos színésznő

Szörnyű hír érkezett: Elhunyt a csodálatos színésznő

91 évet élt.

Elhunyt 91 éves korában április 26-án Elina Bisztrickaja. Az orosz színésznő halálának körülményeiről egyelőre nem tudni részleteket. Moszkvában vesztette életét.

Elina Avraamovna Bisztrickaja, oroszul: Элина Авраамовна Быстрицкая (Kijev, 1928. április 4. – Moszkva, 2019. április 26.) szovjet-orosz színművésznő. Leghíresebb alakítása Akszinya szerepe volt Mihail Solohov Csendes Don-jának Szergej Geraszimov-féle filmváltozatában (1958).

Élete, munkássága

A második világháborúban ápolónő volt, másfél évet szolgált frontkórházakban. Egészségügyi, majd bölcsészettudományi tanulmányait félbehagyva Kijevben színművészetet kezdett tanulni. Tanulmányainak idején (1948-53) zajlott az erősen antiszemita hangulatú „kozmopolita-ellenes kampány”, és ennek keretében diáktársai előbb ki akarták zárni a Komszomolból, a Kommunista Párt ifjúsági szervezetéből, majd kiközösítették. Egy tanára vette védelmébe. 1953-ban lépett először színpadra a vilniusi orosz színházban (1953-56), majd a moszkvai Puskin Színház szerződtette (1956-58). 1958-tól a moszkvai Kis Színház tagja volt, ahol még 2007-ben is fellépett, Somerset Maugham darabjában, A kör-ben Kittyt alakította.

Országos hírnévre második filmszerepével, Fridrich Elmer Befejezetlen hősköltemény című ikonikus szocialista realista filmének Jelizaveta Makszimovnájával tett szert. 1955 legjobb színésznőjének választották, és egy filmművész-küldöttség tagjaként Franciaországba utazhatott. Párizsban értesült róla, hogy Geraszimov színésznőt keres a Csendes Don Akszinyájának szerepére. Azonnal hazautazott, és megkapta a szerepet. A legenda szerint maga Solohov kiáltott fel a válogatáson: „Ő az!” Egyik filmszerep követte a másikat, de a hatvanas évek végétől csak a színpadon szerepelt rendszeresen, filmszerepeket csak elvétve játszott, igaz, még az új évezred első éveiben is fel-feltűnt a vásznon. Televíziós sorozatokban is látható volt. Utolsó tévés szerepében 2008-ban láthatta a közönség. Színművészeti akadémiákon tanított, különféle kisebb társadalmi-politikai szerepeket vállalt, a ritmikus gimnasztikai szövetség elnöke volt, még az anticionista szövetségnek is tagja volt a nyolcvanas években. 2011-ben csatlakozott ukrajnai születésű művészek egy csoportjához, akik a kijevi Majdan-téri tüntetés leverését követelték Viktor Janukovics akkori ukrán elnöktől, s a tüntetőket a háborús kollaboráns, Sztepan Bandera utódainak minősítették. 2014-ben, szintén más művészekkel egyetemben, üdvözölte, hogy a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozott. -írj a a wikipedia.org

Leave a comment