Ez nagy pofon lesz mindenkinek!!! KOMOLY változás jön a PATIKÁKBAN, GYÓGYSZERTÁRAKBAN! ITT AZ OGYÉI KÖZLEMÉNY :

Néhány ibuprofén tartalmú gyógyszer vénykötelessé válik, ugyanis magas dózisú alkalmazása kimutathatóan növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát – szúrta ki a Pénzcentrum az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján. Az ibuprofén gyulladáscsökkentő hatású szer, és közel 60 éve van forgalomban a világon, Magyarországon jelenleg szinte minden gyógyszerformában (tabletta, szuszpenzió, krém) kizárólag vénynélkül volt kapható. Viszont most az OGYÉI úgy döntött az egészségügyi kockázat miatt egyes magasabb hatóanyagú szerek már csak vény nélkül lesznek kaphatók a jövőben. Utánajártunk, melyik gyógyszerek lehetnek érintettek.-írja a Pénzcentrum.

Ibuprofént tartalmaz többek között az Advil Cold és Ultra, az AlgoFlex és AlgoFlex M, Forte, Rapig és Dolo gél, a Dolgit Akut és Dolgit Max, az Ibumax különböző kiszerelései, az Ibustar, a Nurofen készítmények, a Radiophen Forte és a Rinathiol Cold is.

Az OGYÉI döntése alapján olyan készítmények, melyeknél a biztonságos napi dózis (1200 mg ibuprofén, 600 mg dexibuprofén) túllépésének veszélye fokozott, mivel eleve nagyobb hatóanyagmennyiséget (főként a 600 és 800 mg ibuprofént, 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták), vénykötelessé válnak.

Itt olvashatod a teljes cikket!

Leave a comment