VIGYÁZAT!!!! Fals infót terjeszt a nyugdíjról a NAV!!!!

Image result for nyugdíjkorhatár

A kisadózással kapcsolatos, magasabb adózásra felhívó adóhatósági küldeménnyel több probléma is van – tette közzé közösségi oldalán a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE). Szerintük az adóhatóság (NAV) a központi költségvetés többletbevételeiért lobbizik, ami szokatlan viselkedés.-írja a https://www.azenpenzem.hu/

ITT a hivatalos poszt a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) facebook oldaláról:

Sajnos az adóhatóság továbbra sem szokott le arról, hogy levélszeméttel hányja tele a hivatalos közlésekre szánt tárhelyet – holott azt a kormányrendelet is hivatalos közlésre hozták létre, nem adóreklámra (451/2016 Korm. r. 6.§ (3)). A kisadózással kapcsolatos, magasabb adózásra felhívó küldeménnyel több probléma is van:

1.
Bármilyen hihetetlen, a KATA befizetésekor a nyugdíjalap nem részesedik, a KATA teljes bevétele a központi költségvetésbe kerül (Katv. 1.§ (5)). Így szó sincs a KATA összege és a nyugdíj közti költségvetési összefüggésről! A nyugdíjak megállapítási, kifizetési rendszerét a parlamenti többséget birtokló politikai erő bármikor megváltoztathatja. Természetesen az adóhatóság lobbizhat a központi költségvetés többlet-bevételeiért, azonban ez teljesen szokatlan viselkedés. Legutóbb ilyen magatartás 2006-2008 között volt tapasztalható, amikor az akkori kormány a zavaros “tevékenységre jellemző kereset” fogalmi rendszerének reklámozását és számonkérését várta el a hivataltól.

2.
40 év KATA = 40 év szolgálati idővel. A levél ehhez képest azt a tévképzetet erősíti, hogy a főállású katás csak évi 236 nap szolgálati időt szerez. A szolgálati idő azonban csavaros fogalom: az összeget és jogosultságot is jelenti. Az időbeli jogosultság tehát megvan, a nyugdíj összege lehet alacsonyabb 50.000 Ft havi kata mellett. Az összeg megbecslése azonban hiányzik az egyoldalas közleményből. A kisadózók a jelenlegi nyugdíjszabályozás szerint 40 év kisadózással – egyes nyugdíjkalkulátorok szerint – kb. 38 ezer forint havi nyugdíjt kapnának, a 75 ezer forintot fizetők pedig 58 ezret. Az első olyan személy, aki 40 évig kisadózást végzett 2053-ban fog nyugdíjba menni, ha akkor még a 1976-ban indul és idén 43 éves nyugdíjrendszer valamilyen formában még létezni fog.

3.
A nyugdíjkalkuláció kérelmezése bonyolult ÁNYK telepítési folyamatot igényel és valójában a kormányhivatal nem fogja tudni az egyeztetést lefolytatni, ügyintézőhiány miatt (főleg Budapesten). A folyamat – ha mégis lefolytatják – lassú és körülményes és ahelyett hogy a kormányhivatal elkészítené és letölthetővé tenné a nyugdíj-kalkulációt, arra szándékosan nem írnak (íratnak) szoftveres alkalmazásokat. A nyugdíj-nyilvántartások hiányosak, de jelenleg nincs személyzet annak pótlására. A törvényes végelszámolások lefolytatóinak korábban igazolást kellett hozniuk a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási részlegétől, de olyan sok botrány zajlott az igazolások körül, hogy a kormány inkább azt mellőzte, jelenleg a kormányhivatal köteles lenne “adat-probléma” esetén azt jelezni azt a NAV felé, hogy a végelszámolás a pótlásig ne zárulhasson le. Hasonló a helyzet a kényszertörlés esetén is. Ennek ellenére nem ismert olyan kormányhivatali intézkedési szokás, amely valóban jelzést eredményezne “adat-probléma” esetén a NAV felé.

4.
Az ilyen NAV értesítések esetén az ügyfél a könyvelőjét hívja, hogy magyarázza el, hogy a hivatal mit akar. Ez a könyvelőknek – nem megtéríthető – ügyintézést igényel. Sajnos a hivatal nem érti, hogy a kiküldött levélszemét így kárt okoz.

+1:
A NAV levélszemét csatolmánya egy olyan PDF fájl, aminek nevében kizárólag számok vannak, így egy könyvelőiroda nem tudja megkülönböztetni az egyes értesítőket. Lehet, hogy a hivatal úgy gondolja, hogy minden könyvelő fejből fújja az ügyfelelevélszemét

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Leave a comment