ÚJ TÁMOGATÁS CUKORBETEGEKNEK! A betegség súlyosságától függetlenül MINDENKINEK JÁR! Teljesen ingyenes lesz, csak kérni kell! MINDEN CUKORBETEGNEK JÁR!!! Ezt érdemes, minél előbb elintéznie!! >>>

Cukorbetegek figyelem!!!! Bejelentették a Híradóban – 100%-ban ingyenes, vadonatúj segítséget kapnak a cukorbetegek! MINDEN CUKORBETEGNEK JÁR!!! Ezt érdemes, minél előbb elintéznie!! >>>

Cukorbetegek figyelem!!!! 100%-ban ingyenes, vadonatúj segítséget kapnak a cukorbetegek! MINDEN CUKORBETEGNEK JÁR!!! Ezt érdemes, minél előbb elintéznie!! >>>

Kapcsolódó kép

Nemzetközileg egységes jelet tetováltathatnak magukra a cukorbetegek, amely akár az életüket is megmentheti. A magyar kezdeményezés már több országban hódít, itthon is egyre több tetoválószalon vállalja, hogy ingyen varrja a betegek csuklójára az egységes jelet.

Marton István tetoválóművész indította el a kezdeményezést. A kezdeményezéshez egy Facebook-csoporton keresztül lehet csatlakozni.

„Jó kezdeményezésnek tartom, hiszen sokak életét mentheti meg ez a tetoválás. A családomban is van cukorbeteg, ezért úgy gondolom, hogy segítséget jelent egy rosszullétkor, ha azonnal tudják, az illető cukorbeteg” – mondta Nagyváti Ákos szegedi tetoválóművész.

A figyelemfelhívó tetoválás egy kék kör, amelyben a cukorbetegség típusát T1 vagy T2 jelölik, a minta alatt a Diabetic szó olvasható, amely jelzi a külvilág számára a legfontosabb információkat a cukorbetegről. A tetoválás a bal csuklóra kerül, ugyanis ott mérik a pulzust, így azonnal észlelhető a jelzés.

Mint ahogy azt Marton István elmondta, egyre többen érdeklődnek az ingyenes tetoválás iránt, hiszen valóban életet menthet.

Magyarországon jelenleg harminc tetoválószalon csatlakozott a kezdeményezéshez.Forrás : https://www.hirado.hu/

 

Image result for cukorbeteg

Állami pénzt kapnak a cukorbetegek

A cukorbetegség mind az életvitel szempontjából, mind anyagilag komoly megterhelést jelent a betegekre nézve. Magyarországon ugyanakkor több támogatás is elérhető a pénzbeli nehézségek ellensúlyozására.

A diabéteszt a leggyakoribb anyagcsere-betegségként tartjuk számon a világon. Két fajtája közül az 1-es esetében a hasnyálmirigy gyakorlatilag nem termel inzulint, míg a 2-es típus esetében van ugyan inzulintermelés, azt azonban a szervezet nem képes felhasználni. Az inzulin szerepe elengedhetetlen abban a folyamatban, amely során a sejtek felveszik a vérből a táplálékukat jelentő glükózt.

A cukorbetegség ma még nem gyógyítható, a kezelés élethosszig tart. A diabéteszről részletesen Betegségek A-Z rovatunkban olvashat.

“Magyarországon egyre több embert, köztük egyre több gyermeket érint a diabétesz, amelyre többféle támogatást is igénybe vehetnek az érintettek. A társadalombiztosítás támogatja egyes gyógyszerek és az inzulin beadásához használt eszközök beszerzését, továbbá szövődményes esetekben bizonyos kezeléseket is” – tudtuk meg Székelyhídi Béla egészségbiztosítási szakértőtől.

Mit támogat a TB?
A gyógykészítmények között vércukorcsökkentő tabletták, idegkárosodás elleni szerek és inzulinok egyaránt szerepelnek. A támogatás mértéke ezekre változó, de jellemzően 50 és 100 százalék között alakul. Az úgynevezett humán inzulinokra például teljes támogatás vonatkozik, de ez intenzív kezelés esetén csak meghatározott feltételek teljesülése esetén, legfeljebb egy évig vehető igénybe. Az inzulinadagolók költségét 50-90 százalékban állja a TB.

A vércukorszintmérők és azok tesztcsíkjai is megvásárolhatók támogatással
A vércukorszintmérők és azok tesztcsíkjai is megvásárolhatók támogatással
Hasonló mértékű hozzájárulás érvényes a segédeszközökre is. A vényre felírható otthoni vércukormérőkre 50, az ezekhez használatos tesztcsíkokra 80 százalékos támogatás érhető el. A nem támogatott vércukoszintmérők tesztcsíkjainak árát dobozonként egységesen 2062 forintig fedezi a szociális ellátórendszer.

Adagoló peneket is lehet 80 százalékos támogatással vásárolni, de csak akkor, ha a beteg nem töltötte még be a 18. életévét, intenzifikált (napi többszöri) inzulinkezelésben részesül, terhes, vak vagy gyengénlátó, felső végtagjára mozgáskorlátozott. Jogosulttá teheti mindezeken túl az érintetteket a támogatásra, ha az eszközt szakorvos írja fel.

Fecskendők és tűk – az inzulinadás gyakoriságától függően – normatív, emelt vagy kiemelt jogcímű támogatással írhatók fel.

Jelentős összegű adókedvezmény
A cukorbetegeket adókedvezmény is megilleti. Az összevont adóalap adójából le lehet vonni a mindenkori minimálbér 5 százalékának megfelelő összeget, amely 2019-ben havonta 7450 forintot, azaz éves szinten 89.400 forintot jelentett. Várhatóan ez 2020-ban magasabb lesz, ugyanis a minimálbér emelkedni fog Magyarországon.

Az adókedvezményt az 1-es típusú diabétesz bármely formája és a 2-es típusú diabétesz szövődményes formája esetén lehet igénybe venni. A lehetőséggel azok élhetnek, akik adózott jövedelemmel rendelkeznek.-írja a hazipatika.com

MTI KÖZLEMÉNY:

Mintegy hatszázezer cukorbeteg életét és a megfelelő ellátáshoz való hozzájutását könnyíti meg a kormány – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán az MTI-vel.

A cukorbetegek világnapján küldött közleményben azt írták, hogy
a kormány célja a népbetegségek, köztük a cukorbetegség megelőzése, és az elhízás folyamatának megállítása, illetve visszaszorítása.
Ezért egyre több társadalombiztosítási támogatást biztosít a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerekre is.

A támogatáshoz az egészségbiztosítás forrásaiból évi csaknem tízszázalékos emelkedést biztosít – tették hozzá. A legfrissebb kutatások szerint világviszonylatban

a cukorbetegség ma már nagyobb kockázati tényezőt, veszélyeztetettséget jelent az emberek életminőségére, mint a dohányzás.

Cukorbetegek száma Magyarországon 1999-2015 között. Tízezer lakosra jutó diabetes mellitus megbetegedés a 19 éves és idősebb lakosság körében nemenként.FORRÁS: MTI
Magyarországon 600-700 ezer ember érintett a diabétesz valamely formájában.

Ezek közül nagyjából 90 százalékban fordul elő kettes típusú cukorbetegség, amelynek kialakulásában közrejátszik a nem megfelelő táplálkozás, valamint a testmozgás hiánya is.

A közlemény szerint
Magyarország Európában az elsők között tett határozott lépéseket azért,
hogy a lakosság mindennapi táplálkozásában mérsékelje az egészségre káros transzzsírsavak jelenlétét, amelyek bizonyítottan szerepet játszanak az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásában is.

A 2015. január 1-jén hatályba lépő közétkeztetési rendelet csökkentette az iskolai menzákon a só, a zsír, illetve a cukor használatát.

A kormány bevezette a mindennapos testnevelés órát, az egészségtelen termékek fogyasztásának visszaszorításáért pedig 2019-től az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok, így például a cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok esetében átlagosan húsz százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke.

Leave a comment