1 órája tették közzé Az ÚJ HIVATALOS OKJ LISTÁT : Ezeket az OKJ-s képzéseket végezhetitek el 2020. január 1-TŐL teljesen INGYEN >>>

1 órája tették közzé Az ÚJ HIVATALOS OKJ LISTÁT : Ezeket az OKJ-s képzéseket végezhetitek el 2020. január 1-TŐL teljesen INGYEN >>>

Related image

A TanfolyamOKJ.hu összegyűjtötte, mire számíthatnak 2020-ban azok, akik szakmát szeretnének tanulni.

Szakképzés és iskolarendszerű felnőttoktatás

Az OKJ változása kapcsán a legismertebb információ, hogy jelentősen lecsökken 2020-tól a választható szakmák száma. A 760 OKJ szakmából kevesebb, mint 200 OKJ szakma marad. Az új képzésjegyzék ITT >>>>> OKJ_2020_09_01

Ezeket az OKJ-s képzéseket végezhetitek el ingyen, több száz férőhely van

OKJ_2020_09_01 a lista!

Az ingyenes OKJ képzésekkel kapcsolatban a legtöbben csak annyit tudnak, hogy az állam 2 szakma megszerzését támogatja. Nem könnyű feladat kiigazodni a neten terjengő rengeteg információ közt, ezért összeszedtem a 10 legfontosabb tudnivalót az ingyenes OKJ képzésekről.

A 2015. júniusi törvénymódosítás óta két OKJ-s végzettség megszerzése ingyenes. Nappali tagozaton 25 éves korig, esti tagozaton korhatár nélkül.
Bár elméletileg 25 éves korig lehetne nappali képzésre járni – akkor is, ha már van valakinek OKJ-s papírja – a legtöbb iskola a második szakmát már esti vagy levelezős képzésben engedi a diákoknak.

A két, támogatott szakma közé nem kell beleszámolni azokat a képzéseket, amikért korábban tanfolyami jelleggel végeztünk el, és fizettünk érte.
Diplomával rendelkezők is 2 OKJ-s szakmát szerezhetnek meg ingyenesen. Amennyiben van már diplomád, de nem lépted túl a korhatárt, ugyanúgy jelentkezhetsz az ingyenes első OKJ-képzésedre nappali tagozatra. Ilyen esetben nem számít, hogy államilag finanszírozottan szerezted-e meg a diplomádat, a két képzési típus külön számítja az állam.
Az ingyenes OKJ-s képzések iskolarendszerűek, ezért diákigazolványt igényelhetnek a tanulók. (Nappali tagozaton nappalis, esti tagozaton estis diákigazolványt.)
Az ingyenes OKJ képzések szeptemberben indulnak, vagy keresztféléves képzések esetén februárban.
A képzések 1, 2 vagy 3 tanév alatt végezhetőek el.
Az állam által meghatározott hiányszakmákat tanuló diákok tanulmányi eredményeiktől függően ösztöndíjat kaphatnak. A hiányszakmák listáját minden évben a megyei fejlesztési és képzési bizottságok állítják össze, majd a kormány hagyja jóvá – a 2017/2018-as tanévre vonatkozó lista itt található (link: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK16164.pdf) (az 5. melléklet).Forrás: http://szakmablog.hu/

Leave a comment