JÓVAL MAGASABB NYUGDÍJEMELÉS JÖHET, mint amire az idősek számítanak! ÉS MÉG IDÉN!

Közleményt adott ki a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET), melyben a nyugdíjasok siralmas anyagi és szociális helyzetére, valamint a nyugdíjemelés számításának az igazságtalanságára hívják fel a figyelmet.

Mint fogalmaznak,

„Jóval 3 százalék feletti nyugdíjemelést, 2021-re pedig a jelenleginél lényegesen igazságosabb számítást, a vegyes indexálású rendszer bevezetését követeli a legnagyobb nyugdíjas szervezeteket tömörítő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. A NYUSZET nem először állítja, nyugdíjasok százezrei nyomorognak, miközben legalább tíz hónapig éppen a legszegényebbek, a létminimumon vagy alig a felette élők finanszírozzák az állami költségvetés egy részét.”

Ez abból következik, hogy a nyugdíjak emelése elmarad mind az inflációtól, mind a bérek és a gazdaság növekedésétől, így reálértéken csökken a vásárlóértékük, vagyis elmarad a kiskereskedelemben tapasztalható árnövekedéstől. A vegyes indexálású rendszer pedig éppen ezt az aránytalanságot küszöbölné ki.

A közlemény kitér arra, hogy hogy a jelenlegi rendszer nem alkalmas a megfelelő és biztos megélhetés biztosítására.
Juhász László, a NYUSZET elnöke elmondta,

„Igaz, a nyugdíjemelés novemberi kiegészítése és a nyugdíjprémium pillanatnyi megkönnyebbülést jelent csaknem másfél millió idős embernek, de tévedés azt gondolni, hogy ez a módszer lehet a végeleges megoldás az idősek súlyos megélhetési problémáira”.-írja a https://merce.hu/

Leave a comment