A Rehabilitációs kártya előnyei

A Rehabilitációs kártya célja a megváltozott munkaképességű munkavállalók, rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban részesülők foglalkoztatásának ösztönzése a munkáltatói adóterhek csökkentése által.

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását segíti elő a Rehabilitációs kártya. A munkáltató azon személyek után vehet igénybe adókedvezményt, akik rendelkeznek Rehabilitációs kártyával.

Rehabilitációs kártyára a jogszabályban meghatározott megváltozott munkaképességű személyek (B1 vagy C1, valamint C1 vagy C2 minősítési kategóriába tartozók) szerezhetnek jogosultságot, valamint azok, akik a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítását megelőzően, 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban vagy rendszeres szociális járadékban részesültek.

Azok a megváltozott munkaképességű személyek, akik rendelkeznek Rehabilitációs kártyával, nagyobb eséllyel helyezkedhetnek el a munkaerő-piacon, mivel a foglalkoztatók az alkalmazásnál előnyben részesíthetik a Rehabilitációs kártya tulajdonosait. A munkaadó a Rehabilitációs kártyával rendelkező személy foglalkoztatása esetén adókedvezményt vehet igénybe, amely a munkaadó és a munkavállaló szempontjából egyaránt kedvező.

A kedvezmény jelentős, 2020 évben havonta a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének (322.000.-Ft) 19,5 százaléka, azaz 62.790 Ft.

A jogosult kérelmére a rehabilitációs hatóság, amely Békéscsabán a Munkácsy u. 4. sz. alatt érhető el, gondoskodik a Rehabilitációs kártya igénylésével kapcsolatos eljárás megindításáról, a kártyát ezt követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állítja ki. A NAV a Rehabilitációs kártyára való jogosultság megszűnése esetén a kártyát visszavonja.

A kérelem és az eljárás részletes szabályai elérhetőek az alábbi honlapról: http://www.bekesijarasok.hu/rehabilitacios-kartya

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

Forrás: https://behir.hu/

Leave a comment