Egész Európában egyedülálló magyar tó, ahol érdemes nyaralni! Filléres nyaralás Magyarországon, de olyan mintha külföldön lennél! Festői táj, amit egy különleges jelenség alakított ki!


Az Arlói-tó és a tavat körbevevő táj Borsod Abaúj Zemplén megye egyik legszebb tája! A tó úgy keletkezett, hogy a hegy alatti bányajáratok miatt a a hegyoldal megcsúszott és a suvadás eltorlaszolta a patak útját. A mint egy 10 hektáros tó a környék horgászparadicsoma, a a tó felett magasodó hegy természetjárók kedvelt célpontja, ahonnét, a tó körüli táj szépségében gyönyörködhetünk, a Bükk is látható. A tó előterében lévő SUVADÁS LIGET rendezvényei elsősorban rock fesztiválok, WELLNESS HÉTVÉGE, PARADISE PARTY… közel 20 éve kedvelt szórakozási célhelyei, a fiataloknak, emellett számos rendezvény HAZAVÁRÓ és LASKAFESZTIVÁL, motoros találkozó, Országos Hajómodellezési Bajnokság, Festőtábor…mellett felújított strand, vendégházak várják a pihenni, kikapcsolódni vágyókat.

A suvadás, vagy lejtőcsuszamlás a vastag homokréteg rendszerint vékonyabb agyag- és márgarétegekkel való váltakozásaikor keletkezik. Mivel a homokréteg vízáteresztő, a rajta könnyen átszivárgó víz átnedvesíti és csúszóssá teszi az alatta levő agyagfelületet, és bekövetkezik a suvadás. Magyarországon ilyen terület például a Balaton melletti magaspart Balatonkenesén, vagy az Arlói-tó.
Arló község Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén a Hódos-patak völgyében fekszik. Fő nevezetessége a tó, mely a 338 méter magas Csahó-hegy déli oldalának megcsúszása következtében keletkezett. Egy 300 méternél is hosszabb 50-60 méteres függőleges szakadásfal mentén csúszott meg az a homoktömeg, amely elzárta a Szohony-patak völgyét. Annak vize így feltöltötte a kialakult mélyedést, létrehozva ezzel a páratlan szépségű Arlói-tavat. A tó partján napjainkra pihenőházak és horgásztanyák sora épült fel.

Leave a comment