FONTOS!!! Már ezért is gigabírság jár a kertes házak, CSALÁDI HÁZAK tulajdonosoknak!! Milliós bírság fenyeget – ERRE MÁR NAGYON figyelniük kell a családi házak és hobbikertek tulajdonosainak! Még van, aki nem is tudja!

FONTOS!!! Már ezért is gigabírság jár a kertes házak, CSALÁDI HÁZAK tulajdonosoknak!! Milliós bírság fenyeget – ERRE MÁR NAGYON figyelniük kell a családi házak és hobbikertek tulajdonosainak! Még van, aki nem is tudja!

Itt a jó idő, egyre többen töltik a hétvégéket a kertben vagy a telkükön, és grilleznek, bográcsoznak, vagy leveleket égetnek. Nem mindegy azonban, hogy mit és mikor csinálnak.
A tűzvédelmi szabályok megszegői komoly bírságra is számíthatnak – a penzcentrum.hu összeszedte, mire érdemes figyelni – különösen most, hogy a Katasztrófavédelem honlapján elérhető tájékoztatás szerint jelenleg sehol nincs tűzgyújtási tilalom Magyarországon.

A lakosság számára az egyik legjelentősebb változás, hogy, az élet és értékvédelem jegyében,

a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos!
Ez alól kivételt csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakok és módok jelentenek.

———–

Március 5-én lépett hatályba az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely nagyon fontos előírásokat fogalmaz meg többek között a kertes ház, és telektulajdonosokra is. A lakosság számára az egyik legjelentősebb változás, hogy – az élet és értékvédelem jegyében – a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Pontosabban égetni csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet.
Az adott településre vonatkozó szabályokat az önkormányzatok hatályos rendelettárában érdemes keresni. Ilyen helyi előírás lehet például:

Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon
Az égetés minden héten kizárólag a meghatározott időpontban (pl.: pénteken 15 órától 20 óráig) történhet, amennyiben az időjárási viszonyok azt lehetővé teszik.
Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).
A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.
A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.
A legtöbb helyi szabályozásban közös pont, hogy a hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól egy rendelet sem ad felmentést.
Viszont se a helyi szabályok, se az általános tűzgyújtási tilalom nem jelenti azt, hogy bárki gátlástalanul felhalmozhatja a kertjében, mondjuk az avart. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

Leave a comment