EZT A RÉMÁLMAINKBAN SEM GONDOLTUK VOLNA! EZT VÁR RÁNK OKTÓBERBEN A KORONAVÍRUS MIATT >>> ezt jósolják a pécsi virológusok >>>

🤔Miért a fiatalok és mi várható?
🇺🇸 A floridai példa bejárta a világ szakmai közösségeit és a médiát, sajnálatos módon az ottani forgatókönyv ismétlődését látjuk Európa-szerte is. A második hullám eltérő természetét és ebből fakadóan eltérő forgatókönyvét már mi magunk is tapasztalhatjuk, de a floridai adatok is kellőképpen szemléltetik (különös figyelemmel a korcsoportok szerepére).
🇪🇺A lényege, hogy a mostani járványszakasz során a fertőzések többsége láthatóan a fiatal korosztályt érinti – emiatt a forgatókönyv – legalábbis a kórházi kezelések tekintetében kedvezőnek tűnhet. Sajnos a kép árnyaltabb és jóval összetettebb, ráadásul egyáltalán nem kecsegtet jó kimenetellel.
A fiatalok fokozott érintettségének egyszerre több oka van:
– tesztelési stratégia szélesítése (mára ismert tény, hogy a tünetmentesek/enyhe tünetesek szerepe óriási a járvány mozgatásában)
– az idősek elővigyázatosabbak
– a fiatalok körében terjed jobban (kevésbé elővigyázatosak, a mozgásmintázatuk segíti a terjedést stb.)
Más országokban megtapasztalt minta szerint tehát ez csupán a kezdet, és a következő szakaszban a fertőzési láncolatok terjedésével a fertőzések nagyobb számban érinthetik az idős korosztályt is. Kifejezetten fontos tehát most odafigyelni rájuk.
A kórházi kezelések száma ezért várhatóan nőni fog (4-5 hét csúszásban), ezt követően 2-4 héttel pedig a halálozási mutatók is.
☝️Számszerűsítve a fiatal korosztály felelősségét és az idős korosztályra nehezedő kockázatot pedig az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) infografikája szemlélteti.
🧬Új mutáció? (nem)
Felmerült a média szövevényes útvesztőiben az esetleges új mutáns vírusok megjelenése és a fiatal korosztály ilyen alapokon történő érintettsége. Erre semmiféle tudományos bizonyíték, de utalás sincs. Amit Európában és hazánkban most látunk a vírus genetikai adatain (böngészhető: nextstrain.org), nem jelez olyan mutációt, amely bármilyen mértékben is köthető lenne gyakorlati változásokhoz.
❄️Jön a tél, mi lesz? (nem tudjuk, de sejthető, hogy semmi jó)
Az már ismert tény, hogy a vírus kifejezetten jól terjed zárt, rosszul szellőző helyeken, ráadásul az aeroszolizált terjedés is alátámasztást nyert. Az emberek mozgásmintázata a hidegebb hónapokban a zárt terek felé, általános immunállapota és az a tény, hogy a jelenleg cirkuláló emberi koronavírusok majdnem mindegyike (Kivétel ez alól a MERS, ahol telejsen más folyamatok mozgatják az esetek megjelenését) szezonalitást mutat, erősen megkongatja a vészharangot.
☝️A forgatókönyv végső kimenetele így főként rajtunk áll. A fent felsorolt hatások és folyamatok mindegyike tompítható megfelelő társadalmi odafigyeléssel. Most az utca emberén múlik, hogy mennyire engedi mélyre gyűrűzni a vírust a populáció különböző korcsoportjaiba vagy a krónikus betegséggel rendelkező emberekhez és később mekkora teher nehezedik majd a kórházakra, ezzel együtt pedig a mindennapi életünkre.

 

Forrás: https://www.facebook.com/virologiapecs/photos/pcb.180205046892406/180203616892549/

Leave a comment